Home

Lasse Kekki: Pervo Parrasvaloissa. Queer-draamaa Teksasista Kokkolaan (2010)
toim. Pia Livia Hekanaho ja Jarmo Haapanen.

Lataa Pervo parrasvaloissa pdf-tiedostona.

Pervo parrasvaloissa nostaa draaman sukupuolentutkimuksen päänäyttämöksi. 1990-luvun alusta lähtien esityksellisyys, performatiivisuus ja teatterillisuus ovat olleet käsitteitä, joilla on hahmotettu sukupuolen ja seksuaalisuuden sosiaalista rakentumista niin arkipäivässä, kuvataiteissa kuin kirjallisuudessa. Pervo parrasvaloissa -teoksessaan Lasse Kekki tuo nämä queer-teorian pääkäsitteet niiden omimpaan toimintaympäristöön: teatterinäyttämölle. Kirjan laajempi tavoite on kirjoittaa näkyväksi yhteydet queer-tutkimuksen ja teatterin välillä. Tässä tarkastelussa metateatterillisuuden käsite on oleellinen.

Pervo parrasvaloissa on queerin draaman tutkimuksen pioneeriteos, joka tarkastelee monipuolisesti yhdysvaltalaisen, brittiläisen ja suomalaisen nykydraaman homo- ja pervohahmoja. Siistien ja bodattujen homokehojen rinnalle parrasvaloihin astuvat nyt rujot ja runnellut pervot ennakoimattomine tulevaisuuksineen. Kuten Kekin hykerryttävä analyysi Leea Klemolan Kokkola -näytelmästä osoittaa: pervosta on vaikka hylkeeksi!

Pervo parrasvaloissa puhuttelee vahvasti niin queer- ja sukupuolentutkijoita, draaman teoreetikkoja ja teatterintutkijoita kuin moninaisia teatterin ja kirjallisuuden ystäviäkin.

FT, dos. Lasse Kekki on suomalaisen queer-tutkimuksen edelläkävijä, joka toimi pitkään Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen oppiaineessa. Kekki on toimittanut Kaisa Ilmosen kanssa kokoelman Pervot pidot. Homo-, lesbo- ja queer-näkökulmia kirjallisuudentutkimukseen (2005), julkaissut englanninkielisen monografian draaman tutkimuksesta From Gay to Queer (2003) sekä lukuisia artikkeleja.

Lasse Kekin käsikirjoituksen ovat toimittaneet julkaisuvalmiiksi feministisen ja queer-teoreettisen kirjallisuudentutkimuksen dosentti Pia Livia Hekanaho ja FM Jarmo Haapanen, joka on tutkinut ja suomentanut erityisesti englantilaisen renessanssidraaman mestari Christopher Marlowen tuotantoa.

Teos julkaistiin perjantaina 8.10.2010 Pervo parrasvaloissa -seminaarin yhteydessä Åbo Akademin Asa-auditoriossa.

Turku: Eetos, 2010.
319s. sid.
ISBN 978-952-99461-8-1.

Arvioita:
Tarkkanäköinen queer-katse teatteriin. Turun Sanomat (30.12.2010)

Painos on loppuunmyyty, mutta teos on nyt vapaasti ladattavissa pdf-versiona.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s