Home

Kaisa Kurikka: Algot Untola ja kirjoittava kone (2013).

Teos on loppuunmyyty.

Algot Untola ja kirjoittava kone on tutkimus tekijyydestä, tekijänimistä ja kirjoittamisen moniulotteisuudesta. Tutkimusaineiston keskeinen sisältö koostuu Algot Untolaan (1868–1918) sitoutuvien eri tekijänimien (Irmari Rantamala, Maiju Lassila, J. I. Vatanen jne.) tuotantojen tarkastelusta. Kaunokirjallisen tekijäproblematiikan ulottuvuuksia lähestytään kartoittamalla perusteellisesti tekijäteoreettisen tutkimuksen kenttää sekä erittelemällä yksittäisiä tekstejä. Rantamalan Harhama ja Martva sekä Lassilan Liika viisas ja Rakkautta muodostavat tarkastelussa eri suuntiin haarautuvan tekijäverkoston perussäikeet. Keskeinen käsitteistö rakentuu Gilles Deleuzen ja Félix Guattarin sekä yhdessä että erikseen kirjoittaman tuotannon varaan. Tässä koosteessa tekijyys näyttäytyy paitsi moninaisena myös määrätietoisena kannanottona sellaisen vähäkirjallisuuden puolesta, jonka lukijakuntaa on tuleva kansa.

Kaisa Kurikka on turkulainen kirjallisuudentutkija sekä kirjallisuus- ja tanssikriitikko, joka työskentelee Turun yliopistossa.  Tämä tutkimus on Kotimaisen kirjallisuuden alaan kuuluva väitöskirja.

Turku: Eetos, 2013.
349s. sid.
ISBN 978-952-67966-0-4
2. painos

Arvioita:
Kirjailija kuoli, tekijä elää! Aikalainen (5.9.2013)
Kotimaisen kirjallisuudentutkimuksen vuosikirja Joutsen / Svanen 2014

Painos on loppuunmyyty. Teos on ladattavissa pdf-versiona Utupubissa: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-67966-1-1

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s