Home

kirjaesittelyt_eetos15

Posthumanismi (2014) toim. Karoliina Lummaa ja Lea Rojola.

Lataa Posthumanismi pdf-tiedostona.

Onko ihmiskeskeinen ajattelu tullut tiensä päähän?
Miten ajatella suhteita ihmisten, eläinten, koneiden ja muiden olioiden välillä?

Posthumanismi-artikkelikokoelma lähtee liikkeelle näistä kysymyksistä. Nimensä mukaisesti teos esittelee 1990-luvun aikana yleistynyttä filosofis-tutkimuksellista suuntausta, posthumanismia, jossa inhimilliseen rationaliteettiin uskovaa humanismia arvioidaan uudelleen teknologisen kehityksen, eläinetiikan, globaalien ympäristöongelmien sekä poliittisen ja taloudellisen epävakauden kehyksissä. Teoksen keskiössä on kysymys inhimillisten ja erilaisten ei-inhimillisten olentojen ja toimijoiden kohtaamisesta ajattelussa ja erilaisissa käytännöissä.

Karoliina Lummaan ja Lea Rojolan toimittaman Posthumanismi-teoksen kirjoituksissa etsitään posthumanismin historiallisia juuria romantiikasta ja antiikista sekä ulotetaan ajattelu ristiriitaisten visioiden tulevaisuuksiin. Teoksessa myös kehitellään posthumanistisen analyysin välineitä niin kirjallisuuden, esitystaiteen kuin kuvienkin tutkimiseen. Ihmisyyttä tarkastellaan materiaalis-käsitteellisinä prosesseina, joissa on aina kyse vallasta ja etiikasta sekä erilaisista suhteista tekniikkaan ja luontoihin.

Käsillä oleva teos on ensimmäinen suomenkielinen posthumanistiseen ajatteluun ja tutkimukseen johdatteleva artikkelikokoelma. Se tarjoaa joukon tutkijoiden henkilökohtaisesti valitsemia mutta kansainväliseen posthumanismikeskusteluun perustuvia näkökulmia humanismin jälkeiseen ajatteluun. Lukkoon lyötyjen määritelmien sijaan Posthumanismi tarjoaa lukijoilleen lähtökohtia posthumanistiseen ajatteluun ja analyysiin. Teoksen on tarkoitus toimia keskustelunavauksena sekä uudenlaisten, tieteenalarajoja rikkovienkin ajattelutapojen ja tutkimuskysymysten innoittajana.

Posthumanismi on syntynyt toimittajiensa ja kirjoittajiensa opetus- ja tutkimustyön innoittamana. Teoksen toimittajat ovat professori Lea Rojola ja Suomen Akatemian tutkijatohtori Karoliina Lummaa. Kirjoittajat ovat edellisten lisäksi Juha Raipola, Riikka Homanen, Jukka Sihvonen, Jukka Sarjala, Jouni Teittinen, Tuija Kokkonen, Kaisa Kurikka, Asko Nivala, Antti Salminen ja Esa Kirkkopelto.

Turku: Eetos, 2014.
338 s. sid.
ISBN 978-952-67966-6-6

Arvioita:
Turun Sanomat (9.11.2014) (juttu avautuu näkyviin pdf-tiedostona)
Agricola (11.12.2014)

Painos on loppuunmyyty, mutta teos on nyt vapaasti ladattavissa pdf-versiona.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s