Home

Teemu Taira: Notkea uskonto (2006).

Lataa Notkea uskonto pdf-tiedostona.

Teos on loppuunmyyty.

Uskonto ei ole katoamassa nykymaailmasta vaikka sen merkitys on muuttumassa. Teemu Tairan Notkea uskonto tarkastelee uskontoon liittyviä käsitteellistyksiä nykykulttuurin ilmiönä. Se ei tarkastele mitään tiettyä uskontoperinnettä tai suuntausta vaan uskonnon ja uskontojen muodonmuutoksia notkeassa modernisaatiossa.

Uskontoa ei teoksessa ymmärretä muusta kulttuurista irrallisiksi opillisiksi järjestelmiksi tai instituutioiksi. Uskonto hahmottuu esimerkkeinä toimivien ilmiöiden ja käsitteiden kautta osaksi modernia nykykulttuuria. Siinä uskonto irtoaa perinteisistä liitoksistaan ja kiinnittyy uusiin ja vaihtuviin yhteyksiin. Tätä lähestytään kriittisen kulttuurintutkimuksen, uskontotieteen ja uskontososiologian työkalujen avulla.

Notkea uskonto vastaa kysymykseen, millaisista uskontokulttuureja koskevista muutoksista nykyajassa on kysymys ja miten niitä tulisi tarkastella kriittisesti sosiokulttuuristen muutosten osana. Notkea uskonto ei ennusta uskontojen tulevaisuutta. Sen sijaan siinä kartoitetaan uskonnon arkisia ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia osana modernisaatiota koskevia muutoksia.

Teemu Taira työskentelee Turun yliopistossa uskontotieteen oppiaineessa. Hän on tutkinut työkulttuurin muutosta teoksessa Työkulttuurin arvomuutos työttömien kerronnassa sekä ollut mukana toimittamassa teoksia Vastarintaa nykyisyydelle. Näkökulmia Gilles Deleuzen ajatteluun ja Uskonnon paikka. Kirjoituksia uskontojen ja uskontoteorioiden rajoista.

Eetos: Turku, 2006.
236s. sid.
ISBN 952-99461-1-2

Arvosteluja:
Kulttuuri ja uskonto – kysymyksiä ja vastauksia, Elore 1/2007
Uskonnollisuuden kehityspiirteitä, Vapaa-Ajattelija 6/2006
Uskontotieteellistä voimistelua, Niin & Näin 2/2007
Uskonto ei katoa vaan muuttaa vain muotoaan, Sosiologia 2/2007

Painos on loppuunmyyty, mutta teos on nyt ladattavissa vapaasti pdf-versiona.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s