Home

Katve-Kaisa Kontturi: Feminismien ristiaallokossa. Keskusteluja taiteen ja teorian kytkennöistä (2006).

Lataa Feminismien ristiaallokossa pdf-tiedostona.

Feminismien ristiaallokossa analysoi suomalaista feminististä nykytaidetta. Teoksessa tutkitaan Helena Hietasen, Marita Liulian, Irma Optimistin ja Mimmu Rankasen installaatioita, performanssivideoita ja mediataidetta yhteydessä feministisen taiteen ja teorian historiaan.

Taidehistorioitsija Katve-Kaisa Kontturin keskustelut teosten kanssa tutustuttavat lukijan feministisiin käsityksiin esimerkiksi bodauksesta, käsityöstä ja pornografiasta sekä katseesta, kyborgiudesta ja naisneroudesta. Samalla suomalainen taide suhteutuu kansainvälisten tekijöiden, kuten Monica Sjöön, Judy Chicagon, Jenny Holzerin ja Barbara Krugerin teoksiin. Suorien vaikutussuhteiden etsimisen sijaan Kontturi asettaa eriaikaisia kuvia ja teorioita aktiiviseen ja tasa-arvoiseen keskusteluyhteyteen. Nämä kytkennät tuottavat uusia visuaalis-tekstuaalisia puheenvuoroja, jotka paitsi haastavat taiteen ja teorian erillisyyden myös feminismien jaottelun toisiaan seuraaviksi aalloiksi. Keskusteluissa feministisen teorian ja feministisen taiteen historian kanssa teokset leviävät avoimiksi prosesseiksi ja selvärajaisten taideobjektien rikkoutuessa myös merkitysten pysyvyys kyseenalaistuu: tutkimuksen sivuilla taide ja teoria tyrskyävät feminismien ristiaallokoksi.

Teos puhuttelee nykytaiteesta, -kulttuurista ja feminismeistä kiinnostunutta lukijakuntaa. Se soveltuu feministisen taidehistorian ja visuaalisen kulttuurianalyysin oppikirjaksi.

”Kontturin kirja tuo esiin naisten tekemän taiteen feministisen toiminnan ja aloitekyvyn. Tutkijan virkistävänä tavoitteena on ottaa kuvat kuvina, erityisesti suhteessa muihin kuviin. Taideteokset otetaan myös vakavasti subjekteina ja kutsutaan keskusteluun, materiaalisuutta unohtamatta.”
– Leena-Maija Rossi, visuaalisen kulttuurin tutkija

Taidehistorioitsija Katve-Kaisa Kontturi on filosofian tohtori ja työskentelee Turun yliopistossa. Hän on toimittanut Taru Elfvingin kanssa teoksen Kanssakäymisiä. Osallistuvan taiteentutkimuksen askelia (2005).

Eetos: Turku, 2006.
245s. sid.
ISBN 952-99461-2-0.

Arvosteluja:
Katseet uusiksi (Jarkko S. Tuusvuori). Niin & Näin 3/2007
Tulva 1/2007

Painos on loppuunmyyty, mutta teos on nyt ladattavissa vapaasti pdf-versiona.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s