Home

Jukka Sihvonen: Idiootti ja samurai – Tuntematon sotilas elokuvana (2009).

Teos on loppuunmyyty.

Emeritusprofessori Yrjö Varpion mukaan Suomessa on satatuhatta Linna-asiantuntijaa. Nyt yksi heistä, elokuvantutkimuksen professori Jukka Sihvonen, on julkaissut uuden tutkimuksen, jossa Väinö Linnan romaanin ja siitä tehtyjen elokuvaversioiden tuttu ja samalla tuntematon maailma saa uusia tulkintoja. Idiootti ja samurai – Tuntematon sotilas elokuvana kytkee Edvin Laineen (1955) ja Rauni Mollbergin (1985) elokuvat laajaan kotimaiseen ja kansainväliseen kehikkoon tarkastelemalla versioiden kytköksiä niin suomalaiseen sotilasfarssiperinteeseen kuin länsimaiseen sota- ja lännenelokuvaan sekä japanilaiseen samuraikuvastoon. Teoreettisiksi kiintopisteiksi asettuvat adaptaation kysymykset, eri ilmaisulajien ja tyylien tarttumapinnat sekä lajityypin hahmotukset. Ranskalaisten filosofien Gilles Deleuzen ja Félix Guattarin luoma ’käsitteellisen henkilön’ käsite toimii ponnahduslautana Sihvosen tarkastellessa ’tuntematonta sotilasta’ ja sen jännevälejä samuraista idioottiin.

Kattavana teemana tutkimuksessa on Väinö Linnan lähtökohtana ollut pyrkimys arvioida uudelleen sotaan liittyvää arvoa ja sen merkitystä. Tutkimus selvittää elokuvien asetelmia ja eroavuuksia suhteessa romaaniin, jonka oma elokuvallisuus on jo sinänsä hedelmällinen maaperä eri taiteenlajien uutta luovalle yhteistyölle. Linnan romaanin realistisuus sekä elokuviin liittyvä dokumentaarisuus saavat tutkimuksessa uusia ulottuvuuksia.

Jukka Sihvonen toimii elokuvantutkimuksen professorina Turun yliopiston Mediatutkimuksen oppiaineessa.

Turku: Eetos, 2009.
227s. sid.
ISBN 978-952-99461-6-7.
3. painos

Arvioita:
Poimuilevia polkuja kansallisomaisuuteen. Turun Sanomat (20.9.2009)
Tuntematon sotilas – kirjanakin elokuva. Turun Sanomat (20.9.2009)

HUOM! Painos on myyty loppuun.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s